Det har i många studier konstaterats att ju mer man vet om naturen desto mer respekterar man den. Så här i Cornantider vistas många utomhus. Då är det ett bra tillfälle att lära sig mer om de växter man ser. Artblindhet, alltså oförmåga att känna igen växter, kan nämligen botas på flera sätt.

Varför inte börja studera vilka växter som får besök av humlor och bin. Det krävs liksom att man stannar upp och vill se dem. Då brukar man upptäcka alla olika pollinerande insekter när de tankar nektar. Då ser man hur de dansar från blomma till blomma. Det finns ca 280 olika  plus alla fjärilar. När du ser vilka blommor de besöker kan du använda appar för att identifiera blomman, exempelvis Plantsnap eller Plantnet. I de apparna tar man ett foto av växten och får förslag på vad det kan vara.

I Den virtuella floran  finns beskrivningar och oftast en bild på växten . Men då måste man veta namnet på blomman först. I den  kan man också se vilka växter som är fridlysta, liljekonvalj exempelvis som blommar just nu.

Tittar man  hellre i en bok kan man välja mellan många floror. Själv tycker jag Mossbergs Flora är användbar.

Man kan också börja titta efter växter som är ätbara. Maskrosor har kanske blommat över men utöver att göra maskrosvin kan knopparna friteras. Nässlor känner väl de flesta till och att det går att göra god soppa på dessa. I gräsmattan hittar man tusenskönor under förutsättning att man inte klipper för tätt efter marken. Bladen kan användas i sallad. Kirskål som är ett svårutrotat ogräs kan man göra kirskålspaj av bladen. Alltid något positivt…

Att bota sin artblindhet och bli artlitterat är ytterligare ett gott skäl till att ge sig ut naturen!