Uthyrning av bikupor

Vad är det som pågår där inne?

Företag, organisationer,  bostadsrätts-föreningar och enskilda erbjuds att hyra bikupor. Och bli värdar för bin. Det är ett aktivt beslut att stödja ekosystemen och ta ansvar för miljön och den biologiska mångfalden. Det är en åtgärd som kommer att uppskattas av kunder, medarbetare och medlemmar.  Det kommer också att uppskattas av grannar och alla som bor i närområdet som får hjälp av binas pollineringstjänst. Det finns många sätt att ta ansvar för miljön, att bli bivärd är ett kreativt och konkret sätt att stödja naturens ekosystemtjänster.

För att skötsel av kuporna ska bli rationell binder man sig för att  hyra minst ett bisamhälle under två år .

Visningar av bikuporna kommer att kunna anordnas.

Kunniga biodlare kommer att ta hand om skötsel och tillsyn av bina. Bivärden och biskötaren delar på den honung som som bina producerar. Den kan man sedan  sälja eller dela ut till anställda,  kunder eller vänner.

Bikuporna ställs upp på tak, terrasser eller gårdar. Ibland kan det behövas ett staket runt för att inte bina ska bli störda. Vi hjälper naturligtvis till med att anvisa en lämplig plats. Viktigt är att de förankras och vi förser dem med lås för att undvika skadegörelse.

Eftersom bin flyger minst två kilometer från kupan för att söka nektar och pollen betyder det att växtligheten får hjälp med pollinering över en yta av 12 km2.

Skötsel

Medlemmar från den lokala biodlareföreningen kommer att ta hand om  kuporna. Varje bivärd får en eller två kunniga biodlare som sköter och underhåller bisamhällena. De kommer också att skörda honungen och tappa upp den på burkar. Vi har en särskild etikett för Bin i Stan och bivärden kommer också att kunna ha en egen etikett med sin logga på burkens lock.

I skötseln ingår att göra svärmningskontroll, göra avläggare vilket innebär att ta fram ny drottning och nytt samhälle, ersätta drottningen när hon blir för gammal, skörda när honungen är klar, ge vinterfoder och förhindra att bina drabbas av skadedjur eller sjukdomar.

Hur man blir bivärd eller biskötare? Kontakta oss för diskussion och offert bzz.@binistan.nu

Full fart på flustret. Foto Ulrika Engström

 

 

Vill du själv  biodla?

Biodlarföreningarna brukar under vintern och våren ha kurser för nybörjare och det är det bästa sättet att komma igång. Då kan du också få en mentor som du kan ringa när bina inte uppför sig enligt skolboken.

Det finns också bra böcker för nybörjare som underlättar att man kommer igång. Kolla Biodlarnas hemsida.