Fler bisamhällen

Juli har varit en intensiv månad. Vi har tillsammans ned vår nya samarbetspartner Biman levererat flera bisamhällen till kunder. På bilderna syns kupan som Fortifikationverket hyr vid Karlbergs slott, den Nacka Kyrkogårdsförvaltning hyr, som står på Nacka kyrkogård, och den som familjen Tham hyr som finns intill Djurgårdsbrunns Värdshus. Det betyder att det kommer att bli mycket surr på alla dessa ställen!

Bikupa vid Karlbergs slott

Bikupa på Nacka Kyrkogård

Bikupa vid Djurgårdsbrunn

Samarbetspartner

Bin i Stan har ingått ett samarbetsavtal med vår branschkollega Biman AB. Det innebär att de tar hand om skötsel av bikupor genom sina kunniga biskötare. Bin i Stan ska främst bidra med att designa pollinerarvänliga omgivningar genom markskötsel och att anlägga ängar och rabatter med blommor som bin och humlor dras till. I båda våra  verksamheter brinner vi för att öka antalet pollinerare i stadsmiljöer. Biman  hyr ut bikupor i flera olika städer, bl a Göteborg, Malmö, Linköping förutom Stockholm. På det här viset får vi ett mycket starkt kunderbjudande.

Konst med pollinerare

Elspeth Cornish vid sina tavlor, 4 juni 2019

Elspeth Cornish är en  konstnär som för vår räkning målat en serie om tio målningar med blommotiv och med bin och fjärilar. Efter sommaren kommer vi att på Facebook visa en i taget varje vecka. Samarbetet innebär att vi hjälpt Elspeth att ställa ut konstverken dels i samband med Biologiska Mångfaldens dag och dels i samband med firandet av Queen Elisabeth’s födelsedag. Elspeth fick tillfälle att sälja flera av sina tavlor. Som tack för samarbetet har hon generöst donerat ett avsevärt belopp till Stockholm Loves Pollinators för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete att ge stöd till pollinerare.

 

Äng med pollinerarmat

Kruthusplan som ligger utanför Engelska Ambassadens residens såddes med pollinerarvänliga fröer förra sommaren. Så här vacker är ängen i slutet av juni. Nog är det här ett bättre alternativ än en kortklippt gräsmatta. Det intygar i alla fall de som går förbi där. Och pollinerarna föredrar den också. En av grannarna tog fotot.

Invigning av bikupa i Norrköping

Byggföretaget SEFAB hade nyligen invigning av sin bikupa i Oxelbergsparken. Personal och kunder medverkade. Knepig tipsrunda om bin ledde till intressanta samtal i grupperna som tävlade. Picnicklunch på gräsmattan ingick. I bakgrunden med bijacka över armen syns Mikael Källström, skicklig bikupesnickare. Göran Wiklund  från Bin i Stan invigningstalade och gratulerade SEFAB till att man inkluderar  pollinerare i sitt hållbarhetsarbete.

Kupan i Oxelbergsparken. Stadigt förankrad i marken.

SEFABs hållbarhetschef Anestis Nicoladis berättar om varför man vill ha bikupa

Stockholms första pollinerarpassage

En stor skara samlade för att så ängen

 

 

 

 

 

 

Idag 22 maj, Biologiska Mångfaldens dag, invigdes Stockholms första pollinerarpassage genom att en äng med olika blommor såddes vid Gärdesgatan. Fortsättningsvis kommer hela gatan att få en ny skepnad med blommor, buskar och träd som pollinerare uppskattar. De kommer att bli strategiska landningsplatser som underlättar för dem att flyga mellan Gärdet och Södra Djurgården.

Omkring 75 personer deltog invigningen, alla fick en handfull med frön som sedan ströddes ut. Var och fick så en kvadratmeter. Deltagarna kom  främst från olika ambassader i Stockholm. 30 länder och fem kontinenter var representerade.

Jonas Naddebo, Stockholms stadsmiljöborgarråd, som invigningstalade sade: ”I am so happy and thankful to all the people and organizations contributing to this project. Let’s learn from this and work for making all of Stockholm pollinator friendly. Let’s turn Stockholm into one big pollinator-friendly garden, starting today!”

Flera av talarna tog upp det faktum att pollinerare trängs tillbaka och att vi kan förvänta oss att många försvinner om vi inte gör något. Genom att Stockholm nu tar ett pollinerarperspektiv betyder det att alla parker och gröna ytor måste betraktas med nya ögon, se hur de kan tjäna de pollinerande insekterna. Det är också något som alla kan göra. Vi har listat 7 Steg som man kan följa.

Biologiska Mångfaldens dag 22 maj

Förra året planterade vi ängsmark på Kruthusplan i Diplomatstaden. Det var en gräsrotsaktivitet med medarbetare från olika ambassader som alla fick en näve frön utblandad med sand att strö ut. I år gör samma sak, fast på ett annat område. Det blir en gräsyta där Gärdesgatan mynnar ut i Gärdet som ska besås. Det är ett samarbete med Association of Diplomats in Stockholm Östermalms Stadsdelsförvaltning som förvaltar marken och Stockholm Loves Pollinators. Det sker 22 maj kl 8.30, därefter är det fika hos Brittiska Ambassadens residens. Inbjudna  är medlemmar ur diplomatiska kåren.

Vi återkommer med fler aktiviteter som Stockholm Loves Pollinators planerar inför 22 maj!

Kruthusplan efter plantering ängsmark

Pollinating insects and biodiversity are needed for our food supply

Den 21 mars  kl 15.30 håller Göran Wiklund en presentation om den viktiga tjänst som pollinerande insekter ger oss och om de hot de är utsatta för, som gör att de minskar i antal. Vi får också höra om vad man själv kan göra för att hjälpa dem. Det blir också en beskrivning av vad som pågår i binas förunderliga och mystiska värld, när man lyfter på locket och tittar i kupan.

Plats: Brittiska ambassadens residens, Stockholm. Språk: Engelska

Workshop

Bin i Stan, Brittiska Ambassaden, Engelska Kyrkan och Stockholm Stad arrangerar en workshop 22 januari. Temat är ”Markskötsel som gynnar pollinerare”. Syftet är att inspirera alla med ansvar för att sköta och förvalta mark att inkludera ett pollinerarperspektiv. Bland annat kommer ett antal goda exempel kommer att redovisas.

 

Föreningen Östermalm

Nu ökar medvetenheten om pollinerarnas utsatta situation. Vi har säkert mött fler än 400 personer vid olika  föredrag och presentationen som vi hållit. Senast var det Föreningen Östermalm som  kom till Brittiska Ambassadens residens för att få veta mer. De fick också tips om vad man som privatperson kan göra på sin balkong. Presentationen följdes av traditionsenligt te och scones plus lite till som framgår av bilden.

 

Föredrag för Internationella Klubben

Internationella Klubbens ordförande professor Carl Jan Granqvist minglade efter föredraget.

Härom dagen höll Göran Wiklund föredrag om bin och berättade om planerna för Nationalstadsparken för ca 60 medlemmar ur Internationella Klubben. Det skedde vi Brittiska Ambassadens residens. Frågorna var många om vad som pågår inne i och utanför bikuporna. Efter presentationen serverades traditionsenligt te med goda tillbehör.

Dags att leverera

Nu ska Scandic Hasselbacken få leverans av honung. Över 400 burkar blir det. Här kan man tala om flitig som ett bi. Kanske kommer de att delas ut till hotellgästerna?

Presentation för Svenska Kyrkan

Nyligen fick vi tillfälle att berätta om vår verksamhet vid en konferens arrangerad av Stockholms stift. Kyrkogårdar är ju naturligt en plats med mycket biologisk mångfald och det visade sig att i många av församlingarna arbetar man också aktivt med ett pollinerarperspektiv. Roligt att höra!

Frukost med Royal Djurgården

Ett 40-tal medlemmar i Royal Djurgården bjöds på en tidigt morgonpresentation av projektet för Nationalstadsparken hos Brittiska Ambassadens residens. Efter en excellent frukost komponerad av kökschefen Jenny Jansson inledde Royal Djurgårdens VD Camilla Zedendahl med att kommentera den färska rapporten från iPCC, att det är allvarligt och att det finns en koppling till att biologisk mångfald trängs tillbaka. Sharon Cairns, frukostens värdinna, och Nick Howe, präst i Engelska kyrkan, berättade om hur visionen startat och vuxit fram. Göran Wiklund berättade vad vi vill uppnå med visionen och inbjöd alla verksamheter på Djurgården att gå med i Nätverket för Pollinaktörer. Det innebär sig att åta sig att genomföra ett antal aktiviteter som alla syftar till gynna pollinatörer. Många verkade intresserade… 

 

 

Pollinerarvänligt hos Amerikanska Ambassaden

Bin i Stan har fått i uppdrag att designa rabatter och plantera växter som ska attrahera pollinerande insekter på Amerikanska Ambassadens område. Det är ett initiativ som sker inom ramen för att öka den biologiska mångfalden och göra Nationalstadsparken med sidoområden till en pollinervänlig zon.  Vi ska plantera växter som attraherar humlor och bin och som har lång blomningsperiod, hela tiden från från vår till höst. Det är två områden längs Dag Hammarskjölds väg som ska få en ansiktslyftning.

Kupa vid SR/SVT

Innanför staketet längs Gärdesgatan finns den bikupa som Sveriges Radio/SVT med flera hyr av Bin i Stan. Som man säger på skylten intill kupan: Man vill vara med och ta ansvar för att öka den biologiska mångfalden. Bikupan ingår i ett större projekt nämligen att göra Gärdesgatan till ett pollinerarvänligt stråk. Det är en viktigt flygkorridor från Gärdet via Nobellparken till Södra Djurgården.

Lördag i Långbroparken

Bin i Stan deltog i aktiviteter anordnade av PEAB  i Långbroparken förra lördagen. Syftet var att berätta för hyresgäster och bostadsrättsföreningar i södra Stockholm om hur det går till att hyra bikupor. Vi berättade om bin, svarade på 1000 frågor, mest från barn, och visade i en demonstrationskupa vad bina har för sig. Särskilt intressant var att upptäcka drottningen som är lite längre och bredare än de övriga bina. Det var också provsmakning av nyslungad honung och den fick genomgående  goda recensioner.

Kruthusplan blommar

I Diplomatstaden intill Durgårdskanalen ligger Kruthusplan som sköts av Östermalms Stadsdelsförvaltning. I maj tog man bort gräsytan och lade på ny jord.  Genom ett initiativ av Bin i Stan och Brittiska Ambassaden engagerades medlemmar ur diplomatiska kåren som på Biologiska mångfaldens dag sådde ängsblomfrön. Nu har det blivit en vacker äng med mycket godis för bin och humlor. Kruthusplan är en landningsplats för insekter och en viktig del av en förflyttningskorridor mellan Gärdet och Nobelparken och vidare till Djurgården.

Brittiska ambassaden tar ledningen

Brittiska ambassadören David Cairns sår ängsblommor utanför ambassadbyggnaden i Diplomatstaden på Biologiska Mångfaldens dag.

Personalen från ambassaden deltog med stor entusiasm. Ambassadören menar att hotet mot pollinerare är verkligt och det är globalt. Ambassader representerar det globala samhället. Därför uppmanar han alla ambassader att engagera sig. Dels genom att påverka sina respektive länder att ta frågan på allra största allvar och dels följa brittiska ambassadens exempel och göra något i Stockholm

50 000 nya gäster

Vid invigningen av Scandic Hasselbackens bikupa 22 maj sa hotellchefen Göran Nilsson att det var 59 999 nyagäster som hotellet nu skulle ta hand om och se till att de mår bra. På bilden klipper han band med största  saxen.

Bikupan står nedanför räcket för den som vill ta en titt. Man ser bäst om man står vid altanräcket. Så småningom kommer det en kupa till.

 

Hagadagen

Vid Hagadagen som infaller den 20 maj, som också är Internationella bidagen, kommer Bin i Stan att vara där tillsammans med Biodlarnas Stockholmsdistrikt. Vi finns utanför Koppartälten  och visar bigrejor, har en inspektionskupa så man kan se in till bina och vi svarar på frågor från alla nyfikna. Vi finns där 12-16.

Pressmeddelande

Nationalstadsparken ska bli en pollinerarvänlig zon. En inkubator för pollinerande insekter som sedan kan sprida sig över hela Stockholm. Biologisk mångfald är ett viktig inslag i statuterna för parken. Vi vill att det kombineras med åtgärder för att gynna pollinerande insekter, det vill säga ett pollinerarperspektiv för skötselåtgärder. Det finns mycket som kan göras, även för allmänheten. Läs mer i pressmeddelandet.

Brittiska ambassaden blir bivänlig

Som ett steg i det större initiativet att göra hela Nationalstadsparken till en bivänlig zon planterar  man nu ett stycke ängsmark framför ambassadbyggnaden. Det är en konkret åtgärd och en inspiration till andra ambassader att göra detsamma. Bin i Stan har redan fått förfrågningar från tre ambassader som vill ha hjälp. Men det är också en inspiration till alla andra att göra något som pollinerarna attraheras av.

Mångfald i Nationalstadsparken

Bin i Stan är medarrangör till FNs Dag För Biologisk Mångfald som inträffar 22 maj. En rad aktiviteter kommer att ske som vi är involverade i och som presenteras nedan.

Diplomater går samman för att stödja pollinerare

I Diplomatstaden i Stockholm ligger Kruthusplan. Den 22 maj kommer den att frösås, så att det blir en vacker blomsteräng som pollinerande insekter kommer att dras till. Det blir en gräsrotsaktivitet där inbjudna gäster kommer att sprida ut fröerna. Därefter blir det ”bee tea” i Brittiska Ambassadens residens med pollinerarkaka.

Arrangörer är Association of Diplomats Stockholm, Brittiska Ambassaden, Östermalms Stadsdelsförvaltning och Bin i Stan. Detta är ett privat arrangemang för diplomater och Stockholms kommun.

Surrande bin hos Sveriges Radio och Sveriges Television

En bikupa hos Sveriges Radio och Sveriges Television invigs 22 maj. Det innebär att under sommaren 50 000 bin flyger omkring och samlar nektar och pollen. Samtidigt pollineras de växter som de besöker. Det är också public service!

Pollinerarvänlig gata

Området längs Gärdesgatan i Stockholm, som går från Dag Hammarskjölds väg till Gärdet, ska bli ett stråk där pollinerare trivs. Bin i Stan har fått i uppdrag av Östermalms Stadsdelsförvaltning att ta fram förslag på hur det ska gå till. Det ska bli blommande växter från vår till höst, sandbädd där solitärbin kan göra bon och gräs som inte klipps kort.

Bikupa hos Hasselbacken

I Restaurang Hasselbackens trädgård kommer bin att hjälpa till med pollinering. Bikupan invigs 22 maj och därefter blir det surr inte bara trädgården utan runt omkring. Bin flyger ca 2 km för att utföra sin viktiga ekosystemtjänst, alltså pollinering.

Hagadagen

En familjedag med olika arrangemang äger rum 12-16 20 maj i Hagaparken. Det blir musik, lek för barna och guidade turer. Bin i Stan och Stockholms Biodlarförening kommer att berätta om hur viktiga pollinatörer är för vår föda. Vi visar var egen bikupa och redskap för biodling.